GESTIR BREW
FRA HJERTUR AF PARTILLUR

Hallon Saison!

Första Saisonen och då dessutom med hallon, något jag heller aldrig tidigare gjort - bryggt med frukt/bär!
Saison är intressant och jag har aldrig smakat på en hallonsaison, bara suröl med hallon och i suröl gör det sig riktigt bra. Saison är gott (om det är torrt i riktig fransk anda) och en kall torr saison med hallon tänker jag inte kan bli speciellt fel, bara mänger med rätt.

Saison skall jäsa väldigt varmt, närmare 30-32 grader och hur når man denna temperatur när det är ett kylskåp jag jäser i för att styra temperaturen? Efter en del men och många tips beslöt jag mig för att köpa en värmeslinga som används för att värma upp akvarium för reptiler så som ödlor. Denna slinga drog jag längst med väggarna i kylskåpet och fäste med eltejp, en tejp som ska orka med lite värme så klistret inte släpper och börjar rinna. Med ynka 50w vad jag väldigt skeptisk till att den skulle orka värma upp vörten till 30grader innan det börjar jäsa, speciellt när jag hade fått tips på desto större elektroikprylar som frostvakter på 200w. Det var i närmsta laget för högt och brandrisken lite för stor, dessutom eldar en frostvakt på rätt rejält eftersom det är ett rum den ska värma upp och ska inte behöva ta hänsyn till väggar/tak/plasttunna med vört i. Därför blev det den snällare varianten och jag kan med glädje dementera att den skulle vara oduglig. Vörten var 30 grader jämt och fint efter några timmar, långt innan vörten började jäsa, puh!

Eftersom saison jäser varmt går det också väldigt fort att jäsa ut vörten, den största aktiviteten var de två första dagarna för att sedan avta rejält. I två veckor sedan fick den stå med egengjord hallonpurée och smaska. Jäsningen tog fart igen men hur mycket aktivitet det var vet jag inte då jag var borta under den första tiden.
Ölet jäste ut riktigt fint och hamnade tillslut på 0.999! Det absolut lägsta jag varit med om men jag misstänker att det kan bero på att hallonen deltog i processen, utöver att saisonjäst jäser ut kraftigt.

Ölet blev riktigt gott och jag kommer att göra om detta recept utan tvekan!

Ölfakta
Öltyp: Saison
Humlegivor: Hallertau Perle
Jäst: Belle Saison
ABV: 7,5%
IBU: 35
EBC: 7