GESTIR BREW
FRA HJERTUR AF PARTILLUR

Vanlig jävla pilsner

Men vem älskar inte pilsner? Kan nog vara den absolut vanligaste och mest omtyckta ölsorten i världen, varför skulle jag inte brygga detta fundament av öl? Är mest bekymrad över att det faktiskt tog 15 batcher innan beslutet togs.
Nåväl! En krispig pilsner är svårt att tacka nej till, det finns till och med människor som säger "ge mig en pilsner" och menar "ge mig en öl" vilket inte betyder samma sak eftersom pilsner är en ölsort medans den som skriker efter öl kan tänka sig nästan vad som helst, så länge det är en öl. Hur som helst är pilsner väldigt gott, kan upplevas tråkig av många men det finns lägen för när en smakrik och fyllig öl är önskvärd men då finns det även lägen för en enkel, lättdrucken och len pilsner. Sommaren är snart förbi men för mig går det alltid att dricka pilsner och jag har tänkt mig i alla fall att brygga så jag har tillgängligt en pilsner/lager och en pale ale hemma, blandar detta med att brygga en "special batch" mellan dessa eftersom 23L batcher blir för stora eller för mycket öl på kort tid (och jag vill hålla uppe bryggandet) så 12L batcher av tex, trappist, stout/porter, veteöl, saison, osv. Listan kan göras lång men idéen är på förhand god enligt mig, får väl se hur väl den slår ut.

Till denna batchen introducerar jag förkultur för första gången. Jag har bryggt med flytande jäst tidigare men har undvikit det pågrund av priset och osäkerheten kring om jäsningen kommer ta fart då laggtiden kan vara lång. Därför beslutade jag mig för att bygga en magnetomrörare och göra en förkultur. Det var inte alls så svårt som jag trodde och är faktiskt något roligt att preppa inför en bryggning!

Nedan kan man se förkulturen stå på jäsning och sedan efter 72 timmar i kylen, där jästen har lagt sig fint på botten så det blir enkelt att hälla av blaskölet och sedan gunga fram jästen så den blir löslig i den allra sista dl av skräpölet (jag kallar det skräpöl för vad jag förstått så ska det smaka riktigt skit, jag väljer att tro på detta då ingen humle är tillsatt och den har jäst obehindrat i rumstemp så med andra ord en jävla massa estrar). Jag blev förvånad över hur snabbt jäsningen kom igång efter pitch! Jag fick det till ungefär 4 timmar innan bubblandet var igång vilket är väldigt fint och för att ha varit så skeptisk till flytande jäst pågrund av priset osv så är jag extremt förtjust nu. Roligt som sagt att få göra något förebyggande inför den stora bryggdagen men också roligt att kunna testa så extremt många fler olika jäster, trots att det sägs att dom är väldigt lika.

Som denna pilsner blev bra! Härlig krispig ton med en älsvärd maltsmak vilket glädjer mig då det är just maltsmaken som ska spela förstafiol och inte humle som det brukar vara. Själva bryggningen ingen större konstighet och det var riktigt skönt att jag vet min brygghuseffektivitet för nu hamnade jag på exakt 23 liter och exakt rätt OG. Inget spädande, ingen tillsättning av socker och inget "okej, den får bli starkare/svagare" utan, den blir exakt så stark/svag jag ville att den skulle bli! Fröjd och andra gången jag kallkraschar med gelatin gav denna pilsner ett rejält lyft bara det. Blank och klar, kolsyrebubblorna går att se vissla uppåt mot ölets yta för att försvinna blått ut i ingenstans. Det är väl lite av en bryggardröm att kunna stoltsera med en sånhär öl, en öl som en förtärare kan undra om den går att köpa på bolaget, helt ovetande att det är en hembryggd öl.
Nåväl, kanske lite väl självgod. Det jag kanske störde mig lite grand på var att man inte såg igenom ölet. Javisst, jag kunde se att något var bakom ölet men jag skulle inte kunna säga rakt ut exakt vad det var eller låta någon annan gissa. Men efter 2 veckor på flaska så är den nu helt genomskinlig. Jag kan se hus långt borta rakt igenom ölet och den är precis som en köpt jävligt klar fin pilsner. Jag är förvånad och väldigt glad, ett sådant här resultat gör det så himla roligt att brygga. Smaken perfekt, utseendet lika så och det är absolut inte negativt att när dessa 2 kombineras att jag dessutom kan dricka några extra, med tanke på den låga alkoholhalten. Pilsner som är så tråkigt och vanligt, är så roligt och spännande. Tänka sig?
Ölfakta
Öltyp: German Pilsner
Humlegivor: Magnum, Hallertauer Mittelfrüh
Jäst: WLP838
ABV: 4,9%
IBU: 34
EBC: 6