Traditionell Engelsk pale ale
American Pale Ale har jag bryggt flertalet gånger nu och stunden är kommen att hoppa över sjön och göra den engelska varianten.
Störsa skillnaden på amerikansk och engelsk pale ale enligt mig är aromen. Amerikansk har väldigt ofta en doft av frukt, bär, druvor eller annat gott medans
den engelska luktar mer malt och kanske bröd. Framförallt så är den väldigt mycket mer bitter än den amerikanska, men det beror givetvis på vilka pale ales man dricker.
Denna pale alen var i alla fall simpel rent receptmässigt och kanske mest förvånande var jästen som jag fick höra på förhand lite olika om.
Eftersom stora syftet just nu är att testa så var jag tvungen att ta med denna jäst som ska framhäva maltsmaken. Absolut gav den bra maltsmak men
den gav också någon underlig eftersmak som jag inte riktigt vet om jag ska tycka om eller inte. Någon form av brödsmak möjligtvis men det är svårt att säga.
Även om jag inte heller, som tydligen alla andra, håller denna som favorit så är jag glad över att jag testade den och experimenten på english pale ale kommer att fortsätta.
Utöver det simpla så var däremot tvärtom när det kom till hur väl jästen jäser. Trots att jag höll vörten mellan 18-19 grader under jäsningen så
spårade den ur fullständigt en dag och det var jäst i hela kylskåpet. Jag fick torkat bort mycket men glömde givetvis ta en bild innan jag började
städa upp missären. Bilden ger i alla fall en liten blick av hur det har bubblat över jäslåset.
Ölfakta
Öltyp: English Pale Ale
Humlegivor: Columbus, East Kent Goldings
Jäst: WLP023
ABV: 5,0%
IBU: 48
EBC: 17