GESTIR BREW
FRA HJERTUR AF PARTILLUR

Chokladig Stout

Mörkt igen!
Nog för att porturn blev god så svävade tankarna iväg till en starkare stout till julen. Julig mumma stod uppskrivet i vanlig ordning och att få använda sin egna stout till drycken var intressant. Receptet skulle ge ett 7,9% chokladtjockt öl och jag lyckades rätt så bra med smaken men akoholvolymen på tok för låg.

Receptet översattes från 18 liter till 13 via olrecept.se mängdomvandlare och det var lite vanskligt om det skulle bli rätt mängd men det blev bra, smakmässigt. Jag missade OG fullständigt och hamnade på blygsamma 1.066 när målet på utbytet var 1.088.
Ölet jäste lyckligtvis ut som det skulle och det var en fröjd för själen. Stouten landade tillslut på 5,3% vilket var helt okej då antalet flaskor man kunde avnjuta var fler utan att hamna allt för mycket på vippen.

Jag lyckades lokaliserade problemet och kom fram till att jag inte hade full koll på hur min effektivitet såg ut och heller inte vilken effektivitet receptet räknade på. Detta blev en stor lärdom och jag lyckades räkna ut med hjälp av kalkylatorer att jag hade haft en effektivitet på 60% vilket är väldigt lågt men heller inte ovanligt för en nybörjare. Inför detta öl hade jag fått tag i en kylspiral vilket hjälpte avsevärt när vörten skall kylas ner efter kok. Badkaret var omständigt och det är sannerligen ingen dålig idé att börja knapert för att inse på resans gång vad som är värt att investera i.

Stouten blev omtyckt av alla som tycker om mörkt öl, jag själv blev väldigt förtjust i den och jag tänker göra om den i framtiden men denna gång pricka ABV!
Ölfakta
Öltyp: Stout
Humlegivor: East Kent Goldings
Jäst: Wyeast 1318
ABV: 5,3%
IBU: 56