Tysk veteöl
Eftersom min veteIPA (
BATCH 15) misslyckades med sin vetesmak skulle denna batch komma förr eller senare så jag säger
premiär för den första (riktiga) veteölen!
Jag var aldrig speciellt förtjust i veteöl men har lyckats få ett tycke för det det senaste halvåret, annars hade
jag förmodligen aldrig gett mig på en själv trots att det kan vara roligt att se skillnaden på min hembryggda och en kommersiell.
Dessutom blir det roligt att försöka ta fram en jäst till min veteIPA så den blir just en veteIPA och inte bara en.. IPA. Eftersom det
ölet blev väldigt bra trots misslyckandet med vad det skulle bli på förhand så kommer det receptet att göras om men behålla det som var bra
Nog om andra recept! Det här receptet var väldigt straight-forward och är en klon på HelVete från Strömsholms Brygghus. Hälften vetemalt,
hälften pale alemalt och en väldigt liten klick rökt malt som jag misstänker inte kommer kännas av alls. Tyvärr har deras öl inte bara fått ros
på diverse recensionssidor men jag tänkte att det kunde vara kul att göra receptet ändå. Vad jag förstår så är det just estrar man vill få fram
hur ett veteöl, närmare bestämt "skumbananen" och jag förnekar väl inte att även jag tycker att den mer bananiga smaken är härlig. Sen om
mängden blir rätt är en annan femma, det jag gjorde som lite test (även om jag inte har andra veteöl att gå på) så startade jag på 21grader och tillät
ölet öka i temperatur max 1 grad, dvs att kylskåpet börjar kyla först ölet når 22.1 grad och då kyls ölet till 21 grader igen.
Tidigare har jag låtit ölet vandra max 0.5 grader innan kylskåpet kyler ner till angiven temperatur igen. Om detta får effekt med fler estrar vet
jag inte men kul att testa och jag kommer att testa denna metoden på IPA framöver, en ölsort jag har bryggt lite fler gånger och förhoppningsvis
kommer känna skillnad på.
Eftersom jag inte har testat att göra veteöl med gamla inställningarna på kylskåpet så har jag inget att jämföra med men det jag kan konstatera är
att det inte finns någon röksmak vad jag vet och skumbananen är där men lagom, vilket absolut inte är fel. Ölet blev väldigt gott och det inleder
men en härlig skumbananston för att övergå till en väldigt tydlig maltsmak. Mycket roligt eftersom receptet kanske inte har fått ros men vi
alla har olika tillverkningsprocesser och det förvånar mig inte om mitt öl smakar helt annorlunda från originalet, många öl jag gör smakar nog
väldigt olikt originalet men det gör mig ingenting. Recepet tycker jag är perfekt att följa för att tex få smak för olika komponeringar av malt,
humle och jäst som ska leda till att jag kan göra ett eget recept jag blir nöjd med.
Allt som allt ett riktigt gott öl och nu undrar jag lite varför jag inte gjorde en full batch, fast tanken med mina lite mer "experiment"batcher
ska vara små batcher utifall att. Fler veteöl kommer det definitivt att bli, kanske den gången även full batch?
Sidonotis på detta ölet är att jag försökte klämma in kallkrasch och buteljering av en glöggsats jag gjorde tidigare och eftersom jag inte ville
kallkrascha veteölet så tänkte jag skaka i kolsyran i 20 gradigt öl men detta var ren lögn eftersom ölet ville inte ta emot kolsyran speciellt bra,
en bra läxa helt klart att kyla ner ölet. Detta har inte varit ett problem tidigare eftersom jag har kallkraschat allt öl tidigare men veteöl ska/får
gärna vara grumligt och jag anser att det Ska vara grumligt. En variant man hade kunnat göra är att tappa över ölet till fatet, kyla ölet på fatet
till en bra temperatur, skaka i kolsyran efter det och kyla fatet till buterljeringen. På detta visa skakar jag liv i all eventuell jäst och rester
som ger den härliga färgen/grumligheten till ölet. Om jag tex skulle kyla ölet på jästkärlet så finns risken att stor mängd jäst stannar på botten
och det är inte önskvärt.
Ölfakta
Öltyp: Hefeweizen
Humlegivor: Hallertauer Mittelfrüh
Jäst: WLP300
ABV: 4,8%
IBU: 11
EBC: 7