Varmjäst IPA
Efter två mörka öl var det dags för en IPA!
Oftast är det väldigt många olika humlegivor i IPA recept så jag försökte hitta ett med färre, dels för att hålla nere
kostnaden men också för att jag inte var helt bekväm ännu med alla steg i bryggningen. Denna batchen fick jag upp effektiviteten men det fattades fortfarande något
till planerat OG, detta reparerades med strösocker eftersom jag inte hade köpt något maltextrakt. Bryggningen gick dock bra i övrigt och eftersom det blev bra med kolsyra,
något jag fruktade kunde få problem eftersom högalkoholhaltiga öl är svårare att jäsa ut bra med kolsyra. Detta visade sig inte va några problem och mockabitar fungerar extremt
bra med tanke på hur simpelt och enkel metoden är. IPAn och övriga batcher jäste jag med kärlet i garderoben vilket inte hade någon märkbar effekt på de mörka ölen men
denna ljusare batch fick sig en omgång estrar från jästen eftersom det blir alldeles för varmt i garderoben när ölet jäser. Majoriteten av dom som inte favoriserade mörkt öl tyckte
denna blev riktigt bra, något jag inte kunde hålla med om. För mycket estrar gav en konstig fruktig smak, fruktigheten i sig var god men det var alldeles för mycket
av den. Jag kan förstå att man vill ha lite estrar i en IPA och tillsammans med fruktigheten från humlet kan det absolut vara en fin mix.
Ölfakta
Öltyp: India Pale Ale
Humlegivor: East Kent Goldings, Mosaic
Jäst: Safale S-04
ABV: 6,8%
IBU: 65
EBC: 7