GESTIR BREW
FRA HJERTUR AF PARTILLUR

Mysigt rostad Brown Ale

På förhand, innan jag bestämde mig för att göra en brown ale så visste jag inte att kännetecknet för en brown ale är sötman, det är sällan brown ales är torra. Jag valde dock bort det och satsade på en bitter, torr och rostad brown ale och den blev riktigt bra!
Inför denna batchen så köpte jag ett kylskåp och en STC-1000+ för att styra skåpet. Något mäckigt att bestämma sig för vad jag ville ha eftersom fullstora är så extremt stora och skulle rymma 2 jäshinkar utan problem, problemet med fullstort blir att det är SÅ stort och den platsen vill jag gärna spara. Det fanns även en tanke att köpa två små istället för att på ett väldigt enkelt och smidigt sätt styra exakt temperatur på 2 olika batcher men framförallt kunna kallkrascha en batch medans den andra tex jäser. Det finns många bra kylskåp men väldigt få i lilla klassen som är tillräckligt stora för att fixa en 30L jäshink och inte ha ett dumt frysfack i vägen. Tillslut hittade jag ett strömsnålt, billigt skåp och det är lite för lågt så jäsröret tar emot i "taket" men det påverkar inte eller förstör på något sätt så det duger absolut.
STC-1000+ är en upphottad variant av brorsan STC-1000 med möjligheten att styra temperaturen program- och stegvis. Det finns även en möjlighet att löda dit ytterligare ett tempkort men som det är nu har jag bara ett kylskåp att styra och ska jag vara riktig ärlig tror jag att jag handlar in en till STC-1000+ istället för att fixa expanionskortet. Det finns möjligheter för att kylskåpen eller användningen av tempprobsen inte kommer att användas på samma ställe och då är det smidigare att ha två mobila som är helt separata. Själva byggandet av STCn var bara rolig trots att jag på förhand var lite orolig att jag skulle koppla fel men efter att ha läst kopplingsschemat fanns det inget enklare. Totalt gick kylskåp och STCn på 2500kr och detta tillsammans med kylspiralen det absolut bästa jag skaffat till bryggeriet.

Det om det! Ölet fick som sagt kontrolljäsas nu och även om det kanske inte skulle märkas så extremt mycket på en brown ale så var jag väldigt nyfiken på effekten av att kontrollera temperaturen vid jäsning. Resultatet är lovande och jag misstänker att jag kommer kunna brygga pale ales med bravur framöver. Kallkraschen blev nu också väldigt enkelt med det införskaffade kylskåpet, att inte behöva förlita sig på naturgudarna var en fröjd trots att jag bara kallkraschade ute en gång så var det ett moment lättare. Ölet blev blankt och klart vilket jag uppskattar väldigt myclet. Denna gång skippade jag däremot gelatinet pågrund av vänner och familj som är vegetarianer, även om väldigt klar och krisp öl intresserar mig så blir den tillräckligt fin på bara protafloc och kallkrasch att det inte är värt att använda gelatin för att sedan inte kunna bjuda på ölet. Ölets bitterhet gillade jag starkt och jag kan tänka mig att göra om den men det blir ett tag framöver då nyfikenheten för nya recept och öl är alldeles för stor och jag hade nog tonat ned något på den rostade malten.
Ölfakta
Öltyp: American Brown Ale
Humlegivor: East Kent Goldings, Cascade, Target
Jäst: Nottingham Ale
ABV: 5,3%
IBU: 60
EBC: 37