Mitt andra recept som jag gjort helt själv och det blev en vete-IPA. Mitt första egna recept,
BATCH 10 som var en Imperial stout,
blev riktigt god och nu hoppas jag på att lyckas göra samma fullträff.
Jag blev smått kär i Poppels vete-IPA, deras "WIPA" och sökte frenetiskt efter en klon eller om dom möjligtvis hade släppt receptet
men sån tur hade jag inte. Faktum var att vete-IPA var ganska svårt att hitta inspiration om överhuvudtaget. Det närmsta jag kom var
"släng i lite vete, det gör en IPA godare på sina vis", vilket inte direkt gav mig mått på hur mycket vete en IPA skall ha för att
få vetesmak men samtidigt bevara den goda kornmalt och humlesmaken, en riktigt fin mix sökte jag men det var helt enkelt för svårt att hitta.
Så jag bestämde mig för att göra ett recept helt själv, och gissa mig till vad en vete-IPA ska innehålla vilket låter väldigt enkelt
men hur mycket är bra mängd vete? Inte för lite men heller inte för mycket. Om vete används, krävs det mer humle eller mindre humle?
Många frågor cirkulerade i huvudet under tiden men på någotvis landade jag i att jag gjorde ett IPA recept.. och lade till vete.
En normal giva för en öl som ska smaka vete men inte bli allt för mycket just en veteöl är mellan 30-35% vete, smak av vete men
men inte överväldigande, till skillnad från en veteöl som kan ha så mycket som 50% vete.
Jag kan bara hoppas att ölet blir bra när det är klart och jag är ganska säker
på att det kommer att vara gott eller gå att dricka men det är inte godkänt jag söker med denna öl utan snarare "wow" känslan.
Till smak-humle valde jag Mosaic och Citra, två humle som ska berika med mycket citrus och tropisk frukt. Dessa åkte även
med i torrhumlingen tillsammans med Amarillo och även om dessa humle är lika varandra på vissa sätt skiljer dom sig på många sätt
vilket gör att det var aktuellt att inkludera samtliga som arom-giva.
Tyvärr blev det ingen wow-känsla för vetet, jag kan konstatera att givan var för liten och jag som trodde att det kunde bli för stark vetesmak!
Nästa gång lär det bli en giva på cirka 50% och jag funderar på om det kan vara jästen som bidrar till Poppels fina vete-IPA. Kanske gå hårt
på båda två nästa gång, dels 50% vete och en vetejäst, spännande!
Jag har väldigt länge funderat på fat, väääldigt länge. Nu har jag inte ens bryggt i ett år men det ser så härligt ut med fat och efter att
BATCH 10(Imperial stout) och
BATCH 13(Modern lager) fått dåligt med kolsyra genom jäsning på flaska
så blev mitt tålamod allt sämre. Det var tvunget att investera i fat och tyvärr mina djurvänner, men jag börjar härmed att kallkrascha med animaliskt
gelatin. Detta gör att eventuella djurvänner/vegetarianer/veganer osv inte kommer kunna dricka min öl om dom inte accepterar animaliska klarningsmedel.
Det som tål erkännas dock är att flera vinbryggare och även ölbryggare använder sig av animaliska produkter för att klarna sin dryck och många viner skrivs
det tex inte på etiketten om det är klarnat med animaliskt utan snarare de som inte använder gelatin eller liknande utan använder sig av växtriket och helt enkelt skiter i det brukar
stoltsera med detta på flaskan att den just är vegansk. Diskussionen kan bli lång men kan nu konstatera att min vete-IPA blev riktigt fin och blank pågrund av
gelatinet och eftersom gelatinet är till för att stanna på botten (inte vara med i det färdiga ölet) samt att gelatin är något man tar tillvara på när grisen
redan är slaktad, man slaktar alltså inte ett djur för att endast ta till vara på gelatinet, det skulle vara en förlust-historia. Men nog om det!
Sjukt härligt att slippa bottensats och vara säker på att ölet håller god kolsyrenivå, en fröjd och väl värt pengarna!
En liten touch gjordes på den nya etiketten också, tycker den blev riktigt bra med den lite slitna, mörkare bakgrunden som ger inlevelsen av ett
mörkare papper.