Varmjäst IPA
	
	Efter två mörka öl var det dags för en IPA!
	
	
		Oftast är det väldigt många olika humlegivor i IPA recept så jag försökte hitta ett med färre, dels för att hålla nere
		kostnaden men också för att jag inte var helt bekväm ännu med alla steg i bryggningen. Denna batchen fick jag upp effektiviteten men det fattades fortfarande något
		till planerat OG, detta reparerades med strösocker eftersom jag inte hade köpt något maltextrakt. Bryggningen gick dock bra i övrigt och eftersom det blev bra med kolsyra, 
		något jag fruktade kunde få problem eftersom högalkoholhaltiga öl är svårare att jäsa ut bra med kolsyra. Detta visade sig inte va några problem och mockabitar fungerar extremt 
		bra med tanke på hur simpelt och enkel metoden är. IPAn och övriga batcher jäste jag med kärlet i garderoben vilket inte hade någon märkbar effekt på de mörka ölen men
		denna ljusare batch fick sig en omgång estrar från jästen eftersom det blir alldeles för varmt i garderoben när ölet jäser. Majoriteten av dom som inte favoriserade mörkt öl tyckte
		denna blev riktigt bra, något jag inte kunde hålla med om. För mycket estrar gav en konstig fruktig smak, fruktigheten i sig var god men det var alldeles för mycket
		av den. Jag kan förstå att man vill ha lite estrar i en IPA och tillsammans med fruktigheten från humlet kan det absolut vara en fin mix.
	
	
		
		
		
		
	 
	
			Ölfakta
		Öltyp: India Pale Ale
		Humlegivor: East Kent Goldings, Mosaic
		Jäst: Safale S-04
		ABV: 6,8%
		IBU: 65
		EBC: 7