Varmt som det är blir det svårt att tänka på något annat än lättdrucken IPA, APA eller pilsner.
Efter en lyckad klon av Poppels Nya Världens IPA brygger jag vidare på klonrecepten.
Inga konstigheter, bara enkelt god IPA. Lagutinas IPA är en väldigt bra IPA som har tydlig humle beska och ganska
"ivrig" jämfört med andra amerikanska IPor som på senare tid har en stark blommighet med kanske inte lika skarp beska.
Jag är inte jätteduktig på att känna smaker men detta är min förklaring på skillnaderna, tex vad som skulle skilja
BATCH 27 mot denna batch.
Hur som helst så blev den väldigt god, jag är lite svagare för den något tydligare, rappare, råare beskan som kanske
framförallt dyker upp i DIPA men som oftast har en större kropp också som jag inte alltid föredrar för stunden.
Receptet lär jag göra om men det lär bli många fler IPA-recept innan (säger jag nu i alla fall) jag gör om detta.
Det verkar defintivt som att mitt infektionsproblem är borta, 3 batcher i rad har gått väldigt bra nu och även om
batcherna har druckits upp väldigt fort så såg jag konsekvenserna väldigt tidigt på dem sista batcherna.
En annan rolig framgång är att askorbinosyra verkar ta bort oxidationen rejält. Jag har "puffat" med kolsyra i headspacet
på flaskorna innan för att få bort syret innan kapsylering men det har långt ifrån räckt. Denna gång hällde jag i
askorbinosyra i faten och det verkar ha gjort susen. Första flaskan jag öppnade var ca 2-3 veckor gammal och jag kunde inte
se eller smaka någon oxidation vilket är fantastiskt roligt.
Ölfakta
Öltyp: India Pale Ale
Humlegivor: Magnum, Centennial, Styrian Celeja
Jäst: WLP001
ABV: 6,7%
IBU: 67
EBC: 17