Guldet från Berlin
Min absolut första suröl blev en Berliner weisse och jag är väldigt förvånad
över att det blev så tidigt som batch 39, men jag klagar verkligen inte för det var ett bra beslut!
Suröl är riktigt gott och en riktigt bra suröl är svårslaget. Det går att variera med frukt och bär men även
hålla den "naturell" eller spetsa med olika bakterier och jäster vilket gör att en suröl kan smaka på så många
olika sätt.
Tex en stout eller IPA går också fint att sura, det är inga favoriter för min del men det går och det gör
suröl enormt bred skulle jag säga.
Jag har valt att göra en "simpel" berliner weisse. En rätt sur öl som många gånger görs naturell, dvs utan
bär, frukt eller liknande i koket eller jäskärlet utan det tillsätts strax innan man dricker ölet i form av
siraper av diverse slag, blåbär och hallon är tex populära varianter.
Jag ville behålla min så simpel som det bara gick, framförallt för att det var min första gång jag gör en suröl
men också för att inte dölja eventuella felsmaker jag lyckas skapa. Tyvärr blev det just en oönskad felsmak
som gjorde att jag hällde i mangopurée i jäskärlet för att dölja den mangosmak jag fick från koket. Jag hade
tidigare valt att sura med Proviva mango, något som fungerade väldigt effektivt att sura med men gav en
mycket konstig doft och smak efteråt. Eftersom jag valde att använda mig av tekniken "kettle sour" så kokar man
efter surningen och jag kokade alltså mango Provivan vilket inte var så lyckat kan jag tycka.
För att dölja den sämre mangosmaken tillsatte jag alltså frusenmango som jag gjort purée utav och det blev
mycket bättre. Trots att mangon är rätt söt så blev det en bra mix av frukten och surheten och det är inte otänktbart att jag
gör en suröl med mango och tex hallon i framtiden, en vanlig men spännande kombination.
Nedan har jag försökt dokumentera så mycket som möjligt genom bilder av processen. Allt ifrån uppvägning, krossning av
både korn och vetemalt, kalibrering av den nyinköpta pH-mätaren för att sedan kontrollera vörten att den har nått korrekt pHvärde (korrekt surhet).
Det lilla koket på 15minuter med en liten bittergiva av magnum, generellt ska inte en veteöl ha mycket humle och det gäller egentligen suröl också,
i mitt fall hade jag kunnat ha just mycket humle eftersom den metod jag använde var kettle sour som surar innan kok och klarar därför vilken humlemängd som helst.
Jästen som användes var Wyeast1007 som heller inte har några problem med stora mängder humle, jag höll det simpelt i alla fall.
Totalt sätt så blev en helt OK första suröl men hade jag gjort om ölet och fått samma resultat så hade jag varit långt ifrån nöjd. Stor anledning
till varför jag tycker det är OK är för att det var min absolut första suröl. Jag är rätt säker på att just Provivan med mango skapade felsmakerna
och jag kommer definitivt sura på andra sätt i framtida batcher.
Ölfakta
Öltyp: Berliner weisse
Humlegivor: Magnum
Jäst: Wyeast 1007
ABV: 3,1%
IBU: 4
EBC: 5