Underbar lager
Min allra första lager och som jag var nervös att det skulle bli skit. Jäsningen skulle bli väldigt viktig
visste jag på förhand och efter att ha konfigurerat ett program för STCn att följa skulle det bli bra.
9e batchen och jag ger mig på att tillverka min allra första lager och det går inte att poängtera hur kittlande det är.
Lager är, det vanligaste att dricka på puben, fotbollsmatchen, i sällskapet, för sig själv eller rent av i alla lägen,
överallt. Därför är det lite kittlande att ha fått göra sin egna lager, nästan som sin allra första bil!
Lagern i sig blev väldigt mycket bättre än vad jag hade tänkt mig, eftersom lagern är känsligare mot värme och ska helst jäsa kallt
eller kallare än ale så var det lite nervöst om jag skulle höja graderna vid rätt tillfälle, hade den jäst tillräckligt osv. Denna oro
eskalerade senare efter att jag hunnit kallkrascha lagern, jag skulle såklart ha tagit ett gravity prov innan krasch men eftersom
den gick på timer och jag inte var hemma blev det som det blev. Resultatet visade hur som helst att den inte hade jäst ut, 1,020 visade
hydrometern och jag blev rätt så skraj, speciellt efter att jag inte litat på min hydrometer och trodde att någonting var fel så visade
den -0,995 i 20 gradigt vatten vilket är helt fel på 5 streck. Jag testade ett till prov med lagern och då visade den 1,018 och konstaterade
att något inte riktigt stämmer. Testade hydrometern i nytt vatten som noggrant var uppmätt till 20 grader och då visade hydrometern 1,002
vilket för min del var bra. Det innebar att de nu stabilare resultaten gav ett värde på 1,016 och det ligger inom intervallet
för batchen så fröjd till slut. Dock visste jag ju inte om den skulle vara god eller inte, ett delikatare problem som är större än ABV.
Lyckligtvis smakar den riktigt bra och jag jämförde direkt med industrilager och insåg att den något metalliskasmaken som man är van vid
inte fanns och bara att få bort den gör att det är extremt värt att brygga lager igen, trots väntan!
Till denna batch investerade jag i en ny kapsylerare också, det blev bänkmodellen Grifo som gör jobbet avsevärt mycket roligare och enklare än
mina kära Greta som nu mer kommer samla damm, tack för den här tiden! Samtidigt fick jag ett yppterligt tips från bryggerigruppen på facebook om
papplådor på IKEA som passar 20 ölflaskor perfekt, och jag som precis gick i tankarna om hur jag ska lyckas ta hand om alla flaskor, tomma som fulla!
kartongen heter Pappis och finns på IKEA för 7kr (just nu i alla fall) och är verkligen perfekt, det är som att IKEA förstår vad vi behöver, vi hembryggare.
Skål!
Ölfakta
Öltyp: Helles
Humlegivor: Magnum, Sterling, Perle och Centennial
Jäst: Saflager S-23
ABV: 5,4%
IBU: 30
EBC: 10