Bitburger klon
Min absoluta favoritpilsner Bitburger, nu med Gestirs touch!
Nog för att man kan tro att jag skulle kunna göra den bättre, roligare, tydligare eller vad som helst i förbättringsväg så
litar jag inte på min egna förmåga tillräckligt men kanske främsta anledningen att originalet är så jävla bra att det är svårt
att göra bättre eller ens likvärdigt. Låter det vara osagt och njuter helt enkelt av att ha gjort en jävligt god pilsner istället!
God blev och ännu klarare. Inför denna batchen satsade jag på hävert till fatet istället för kranen till fatet. Mycket för att jag tror att när
kallkraschen "slår" så sjunker jästen ned, precis vad som är meningen, men kan lägga sig på eller bilda någon form av samling vid/på kranen och detta
inbillar jag mig sugs in när jag tappar över ölet. För att verkligen minimera detta ville jag testa att använda min hävert som jag faktiskt fick med
i startkitet till första batchen! Minst sagt roligt att spara på saker för man vet aldrig när det kommer till användning.
Men visst tusan blev det skillnad. För att ha varit klara öl tidigare blev denna extremt klar. Jag har skojat med flera att det är inte min öl
jag bjuder på utan det är köpeöl som är filtrerad. Skämtåsido så blev den väldigt klar och ser sådär aptitlig ut precis som en pilsner kan göra.
Det är istortsätt bara den, givetvis flera sorters lager, och pale ales (främst APA/IPA) som jag vill ha blanka och klara. Vissa mindre, vissa mer.
Hursomhelst gav det snabbt resultat och jag kommer förmodligen fortsätta använda häverten. Den enda nackdelen jag kan komma på är att det är ytterligare ett moment
vilket innebär infektionsrisk men också kanske oxidation. Oxidation är självklart ett problem i hembryggningsvärlden och vissa är helt maniska att få bort syret
fullständigt genom att vidta åtgärder jag skulle drömma om att ta vid, dels för att det kostar med all kolsyra dom slösar men framförallt för all extra tid och jobb dom
lägger ner.
Jag tror helt enkelt inte att den exponeringen påverkar den graden att det inte är värt det. Då tror jag mer på att den del tomrum i flaskan vid kapsylering med syre är
ett större problem.
Samanfattningsvis blev ölet jävligt gott och jag vet inte om det var just detta receptet, om jag gjorde något jävligt rätt eller än vad det var så lägger jag
detta receptet åt sidan som ett av dom bästa jag bryggt och brygger med glädje om det i hopp om att det en dag ska smaka som Bitburger pilsner.
Ölfakta
Öltyp: German Pilsner
Humlegivor: Magnum, Hallertauer Mittelfrüh
Jäst: WLP840
ABV: 4,7%
IBU: 41
EBC: 8