Åter till pilsneralet
Jakten efter ett eget recept fortsätter och som tidigare utlovat gick jag tillbaka till den mer traditionella, originella pilsnern.
Det blev ytterligare ett försök till eget recept av en pilsner och den blev helt ok. Klarheten och blankheten är riktigt bra, den är jag
nöjd med men smaken vill jag ha krispigare och jag lyckades få med någon felsmak, kanske för mycket estrar eller en för stressad jäst,
något blev inte som jag hade tänkt mig i alla fall.
Pilsnern blev fortfarande god och jag upplever att jag är på god väg att få fram ett recept jag önskar. Mängden humle känns
lagom och jästen vill jag fortsätta pröva med. Det jag kan experimentera med är jäsningsprocessen och humlesorterna.
Men eftersom det ska vara en traditionell tysk pilsner vill jag hålla mig till typiska humlesorter, trots det tror jag det
finns utrymme för att laborera lite, jag tror det går att få till något extra genom att sätta dynamiken mellan en typisk
lagerjäst och humlesorterna, och för att inte glömma den simpla men goda maltnotan på enbart pilsnermalt.
Ölfakta
Öltyp: German pilsner
Humlegivor: Magnum, Mittelfrüh, Perle
Jäst: WLP830
ABV: 4,7%
IBU: 36
EBC: 7