Röd Jul-DIPA
Två försök till, både smak och procent!
Julen och vintern närmade sig och eftersom IPAn inte blev som jag hade tänkt mig ville jag göra om den fast denna gång starkare, känslan är att det är just starkare öl runt jul.
Letade recept friskt och hittade i Brewdogs fina katalog en IPA som jag skrev om till 8% DIPA i programmet Beersmith. Beersmith är ett förträffligt bra program som hjälper att räkna ut
allt ifrån färg, bäska och alkoholvolym. Kan anses som fusk men jag väljer att lägga vikt på att slänga till humle eller mer av någon malt i efterhand efter att receptet är skalat för att
sätta min egna touch eller känsla. DIPAn skulle bli röd, det var kruxet med det hela, att en DIPA inte är "juligt" förstår de flesta så därför var det snarare enklare att göra den
julig men för den delen inte påverka smaken negativt. Färgen blev bra, det är tydligen sagt så att öl runt 30 EBC blir ofta röda och det blev även min, väldigt roligt resultat men tyvärr
speglar inte bilden detta så bra då man var tvungen att hålla ölet mot ljus men det var en del av charmen! Effektiviteten var nu som jag räknat på, 65%, och det var enklare
att hamna rätt med receptet vilket är den största poängen, att veta om sin effektivitet för att få stabilare resultat! Ölet blev lyckat trots att den jäste varmt igen, jag torrhumlade detta
öl och det märktes att jag fick ut mycket smak av det då det bedövade fruktigheten från estrarna väldigt mycket. Den mixen jag eftersökte efter att ha gjort batch 3 blev tydligare här och
jag insåg att den mixen kunde bli väldigt intressant att få till, speciellt om man kunde styra temperaturen vid jäsning. Jag blev klart nöjdare med denna batch och det var
extra roligt att få testat på torrhumling samt kallkraschning och se resultatet av detta. Kallkraschen gjorde ölet klart men jag tycker inte jag haft jätteproblem med detta tidigare,
undantaget portern och stouten då dessa är för mörka för att se skillnad, så blev IPAn rätt så bra. Inför och under denna batchen var det en del nya metoder och hjälpmedel och att
det har fått växa fram är både bra och roligt eftersom det känns som att jag mognar i processen och det som jag har gjort ett par gånger är jag väldigt bekväm med vilket gör att de
nya metoderna får då mer tid och energi. Att utvecklas är lika roligt som ölbryggningen och men framförallt lika roligt som förtäringen, skål!
Ölfakta
Öltyp: Double India Pale Ale
Humlegivor: Simcoe
Jäst: Safale US-05
ABV: 8,0%
IBU: 77
EBC: 32