Mörkt men hett, mitt i sommarvärmen
Kan vara märklig öl att brygga mitt i sommarens rekord-hetta men finns det bättre eller sämre tider för god öl?
Experiment! Denna stout är ett egenkomponerat recept med kryddor som chili och koriander och vilken mardröm det blev för koriander-hatare!
Det är väl i och för sig ingen skräll att en öl med koriander i skulle bli ett hatobkjekt för någon som inte tycker om koriander men varför
jag poängterar koriander är för att det blev väldigt mycket smak av det, väldigt mycket mer än tänkt. Ölet i sig är gott och jag har inget emot
koriander i lagom doser och den här gången blev det för mycket.
Okej, för mycket koriander men ölet blev gott ändå, hur? Om jag väljer att tänka extra på de rostade tonerna och att det är en viss hetta bakomliggande,
denna hade dock gärna fått vara mer påtaglig men det kan vara så att den bedövas på grund av koriandern, det låter jag proffsen avgöra.
I det stora hela är inte tanken fel med chili och koriander i ett öl men då måste receptet vara därefter också. Jag har aldrig använt mig av koriander eller chili
tidigare i öl och har heller inte druckit speciellt många öl med varken det ena eller det andra så erfarenheten av ett sånt här öl är minimal och tar man det i
biaktning tycker jag det är godkänt men absolut inte mer.
Kul att experimentera och ge sig på att göra recptet från grunden själv när jag knappt hade en aning om hur man gör ett sådant här öl, en god erfarenhet i
ryggsäcken. Förhoppningsvis har jag dessutom många vänner som är överförtjusta i koriander så jag kan vara snäll och.. bjuda på mitt fantastiska öl.
Hoppas bara inte de dricker upp allt.
Ölfakta
Öltyp: American Stout
Humlegivor: Magnum
Jäst: WLP002
ABV: 6,2%
IBU: 58
EBC: 77