Stout till frukost
Havregryn har letat sig in i den här stouten och kanske passar den då
bäst in till rostat bröd eller varför inte till ägget?
Förmodligen är det inte många som vill dricka den här ölen tidigt på morgonen, dels för
sin ganska höga alkoholprocent och dels för att det är en tyngre, tjockare stout.
Ölet är en klon av Ninkasi Brewings "Oatis" och som man hör om man kan engelska så
innehåller ölet havre. Jag har länge sneglat på det här receptet och har tyckt
att det vore kul att testa det, mycket på grund av att jag har druckit en del
bra stouts med havre i det senaste året.
Tänkt och gjort så blev det till slut av och ölet blev bra. Jag känner i bakgrunden en
hint av vanilj och det hade definitivt varit intressant med mer vanilj i nästa gång. Ninkasi
har faktiskt slutat producera sin Oatis och ersatt den med en Vanilla Oatis så det är inte bara
jag som tycker det vore en bra idé, eller så känner jag detta undermedvetet. Jag har inte smakat på
vanilla Oatis men min känsla är att den är väldigt god.
Denna batch blev bra i alla fall och det ska bli roligt att experimentera med den här som bas.
Ölfakta
Öltyp: Oatmeal stout
Humlegivor: Magnum
Jäst: WLP005
ABV: 7,0%
IBU: 50
EBC: 83