GESTIR BREW
FRA HJERTUR AF PARTILLUR

Hasselnöts Brown ale

Är knäsvag för All In Brewings "Hustle", en Imperial stout smaksatt med hasselnöt och det blev därför genast intressant när jag hittade ett recept på en Brown ale smaksatt med hasselnöt. Ris eller ros?
Bryggningen i sig var inte så annorlunda utan tankarna gick åt smaksättningen av hasselnöt isåfall och det var inte alldeles enkelt.
Jag försökte hitta så många kaniner som möjligt (som har prövat de olika metoderna). Det vanligaste jag hittade var att krossa nötterna och sedan rosta dom, påminner väldigt mycket om det jag gjorde med kakaonibsen, förutom själva rostningen som gjordes av leverantören. Sedan lägga nötterna i sprit för att få ur aromen och sedan häva i allting i sekundären. Detta sätt var ganska hett ett tag eftersom det lät enkelt nog, jag vill helst inte labba allt för mycket första gången. Men sen kom det fram att det är svårt att veta hur mycket smak det blir med med råa nötter och det var tydligen svårt att få fram en tydlig smak av hasselnöt vilket kändes tråkigt. Istället rekommenderades hasselnötsextrakt och det var vad jag satasade på!

Extraktet är tydligen riktigt potent och ynka 2ml räckte gott och väl för att smaksätta 12L färdigt öl. Kruxet här var att tillsätta det innan buteljering, vissa rör ner extraktet samtidigt som dom slänger i sockerlaget men eftersom jag tvångskarbonerar på fat ville jag inte utsätta ölet för det extra syret. Då kom jag på att jag skakar/vaggar ändå in kolsyran, då blandas det samtidigt så i med extraktet i fatet och sedan på med öl och i efterhand får jag säga att det var klokt. Väldigt enkelt hanterat och smaken blev riktigt bra, härligt rostade toner först för att gå över till choklad/hasselnöt.
Jag vet inte hur det hade smakat/varit med riktiga hasselnötter men att bli av med det momentet tror jag inte gör så mycket. Dessutom är det inte det extra jobbet som skulle vara problemet utan snarare chansningen på mängden för att smaken ens ska kännas av. Jag föredrar "naturliga" vägar men detta extraktet är gjort för matlagning/bakverk så då måste det ju hålla vissa kvaliteter åtminstone.

Riktigt kul att den blev så god, jag kände direkt att det påminner om Hustle men mer potent smak av hasselnöt. Jag kommer defenitivt göra en Imperial Stout med hasselnöt och denna Brown Ale kommer säkerligen på kärt återseende.

Ölfakta
Öltyp: Brown Ale
Humlegivor: Perle
Jäst: WLP051
ABV: 5,5%
IBU: 35
EBC: 45