GESTIR BREW
FRA HJERTUR AF PARTILLUR

Surt och sött

Försök nr2 på en suröl blev lyckat, som en söt honungsmelons APA.
Hur kan sött bli surt? Ganska häftigt och jag undrade om den här ölen faktiskt skulle bli bra eftersom jag visste om att den humle jag ämnade att använda är rätt söt i sin smak, eller den upplevs som rätt söt i alla fall.
Resultatet blev bra, det är tydlig syra som gifter sig fint med den uppleva sötman i eftersmaken. Jag som inte är allt för mycket för sött tycker den blev god, knappast det bästa jag har druckit men för att vara en chansning och mitt andra egna recept på en suröl och den fick en smak som jag tror många skulle säga "helt OK" eller kanske till och med bra.

Den här gången surade jag med probimage istället och tiden det tog att få önskat pH-värde var längre men det lämnade ingen smak efter sig vilket var målet. Antingen får det ta längre tid även nästa gång eller så får jag hitta på något som kan hjälpa till att få det ännu surare.
Det ska nämnas också att den jäste inte ut till 0 som var tänkt, så ett jästbyte kan vara på sin plats också eller att börja jäsa med önskad stam för att sedan jäsa ut det sista. Jag tror att syran upplevs starkare och mer potent om det inte finns någon restsötma kvar överhuvudtaget.

Ölfakta
Öltyp: Sour APA
Humlegivor: Huell Melon
Jäst: WLP007
ABV: 5,6%
IBU: 14
EBC: 6