GESTIR BREW
FRA HJERTUR AF PARTILLUR

Portern som blev en stout som återvände

Jag gav mig på Imperiets Vinterporter igen och denna gång behöll receptet helt och hållet. Förra gången (Batch 2) så gick det inte så bra eftersom jag inte nådde OG och därför blev den väldigt mycket svagare än receptet. Efter detta gjorde jag ett eget recept baserat på detta och den gången gick det bättre att nå OG vilket var Batch 10. Denna batch är helt och hållet original och istället för att lägga det i kategorin Stout så väljer jag att lyda skaparen och rättar in batchen i Porter-kategorin för att göra det extra original.
Jag nådde inte OG denna gången heller men var väldigt nära så lite socker löste problemen. Vid högt OG får jag finna mig i väldigt dålig effektivitet eller alltid ersätta med socker/maltextrakt. Det är väl inte helt dumt men jag lutar nog åt att räkna på lägre effektivitet för att göra det enklare och för att inte smaken ska påverkas märkvärt.

Ölet i sig är väldigt okomplicerat egentligen. Det blev en väldigt god porter som smakar något åt det starkare men framförallt väldigt god chokladsmak. Jag är lite förvånad att detta recept ger en sådan god chokladsmak pågrund av att malten som används smakar mycket rostat annars. Jag tippar på att det har med en fin blandning mellan malten, alkoholen och estrarna från jästen. Denna jäst ska ge mycket estrar och som man kan se på bilderna var det inte större fel på jäsningen.

Andra gången gillt, egentligen tredje, men andra gången jag följer detta recept till punkt och pricka. Jag satte inte OG fullt ut men det var såpass nära att jag kunde rädda med socker vilket gör att jag inte behövde "gå med" på att den skulle bli svagare, som Batch 2.
Jag lyckades göra ett riktigt gott recept igen fast denna gången kanske ännu mer lyckat då smaken är riktigt god och procenten sitter helt rätt. Det som gör mig lite extra glad just för denna är faktiskt kolsyran. Man skulle kunna tro att det inte påverkar mer än smaken, att lyckas med smaken är mycket viktigare och härligare för en bryggare men eftersom det är ett helhets intryck man får så påverkar kolsyran väldigt mycket. Varför det gör mig extra glad denna gång är för att Batch 10 blev extremt platt med kolsyran. Jättegod men ingen kolsyra i majoriteten av flaskorna vilket förstörde väldigt mycket. Nu när jag har fat är det aldrig ett problem och det känns så bra att kunna när som helst slå upp en öl och veta att denna flaska innehåller perfekt mängd kolsyra (i mitt tycke givetvis).

Imperial porters/stouts är väldigt roligt att brygga, jag ser fram emot framtida bryggningar!

Ölfakta
Öltyp: Imperial Porter
Humlegivor: Magnum, East Kent Goldings
Jäst: Wyeast 1318
ABV: 8,2%
IBU: 61
EBC: 101